Aangifte omzetbelasting
Omzetbelasting. De grootste inkomstenbron voor de belastingdienst.
Iedereen betaalt omzetbelasting. Of u nu ondernemer bent of niet.
Particulieren weten dit vaak niet, omdat de btw in de prijs zit inbegrepen. U als ondernemer merkt dit wel, want u moet de omzetbelasting, die u heeft doorberekend aan uw klanten, op aangifte afdragen. Een voordeel voor u is, dat u de btw over de producten en diensten die u heeft gekocht weer kunt aftrekken. Uiteindelijk betaalt u dus alleen btw over de waarde die u heeft toegevoegd (bruto toegevoegde waarde).
Wet OB vol met uitzonderingen
Dit klinkt allemaal heel simpel, maar helaas heeft de wet OB veel uitzonderingen op de regel en daar zijn vaak ook weer uitzonderingen op.
Denkt u daarbij bijvoorbeeld aan:
Wanneer ziet de belastingdienst u als ondernemer? Als u fulltime met uw eenmanszaak u inkomen verdient, is dat duidelijk, maar wat als u maar een paar uurtjes per week besteedt aan uw bedrijf en de rest van de tijd in loondienst bent?
Hoe zit het met producten die u inkoopt of verkoopt in het buitenland? Moet er nu in Nederland of in het buitenland omzetbelasting worden geheven?
En wanneer moet er over de verkoop of verhuur van een onroerende zaak ob belasting worden geheven? Daarvoor moet u o.a. weten of u met een ondernemer of een particulier te maken heeft. Maar waar ligt de grens van wel of niet ondernemer zijn?Als u een huis koopt en in dat huis uw onderneming drijft, bent u als koper zowel ondernemer als niet-ondernemer. Mag u dan de btw wel of niet aftrekken?
Wanneer geldt nu het tarief van 21% en wanneer dat van 9% of van 0%? Of bent u misschien vrijgesteld?
Toch nog belastingvoordeel mogelijk?
U moet even weten of u alle regels goed heeft toegepast. In de meeste gevallen zal dit niet zo’n probleem zijn. Is het u echter niet helemaal duidelijk, neem dan gerust contact met ons op. Heuvellandadvies is er voor u. Samen zoeken we naar een voor u zo gunstig mogelijke oplossing.